مقالات استارت خودرو

اجزای دینام خودرو

اجزای دینام خودرو

دینام( Alternator)  یا ژنراتور، وظیفه شارژ باتری خودرو و تامین برق را برعهده دارد. در صورت خرابی آن، باتری ماشین در مدت کوتاهی تخلیه خواهد شد.

در واقع وظیفه باطری تنها تهیه برق در هنگام استارت زدن یا روشن نبودن ماشین شماست و برق رسانی به نقاط مختلف قطعات برقی ماشین در حین روشن بودن ، توسط دینام انجام می شود. دینام توسط یک تسمه شیاری در مدار چرخش موتور قرار میگیرد، همواره باید این تسمه در فواصل منظم بازدید شود تا از اره شدن آن به طور ناگهانی و در نتیجه خالی شدن شارژ باطری جلوگیری گردد.

اجزای تشکیل دهنده قطعه دینام خودرو :

۱.    -مجموعه ای ثابت از سیم پیچ که آن را استاتور می نامند
۲.    -یک سیم پیچ الکتریکی متحرک که آن را روتور می نامند
۳.    -آفتامات دینام (رگلاتور (
۴.    -یک سو کننده ولتاژ (دیود ( رکتی فایر
۵.    -تعدادی جاروبک جهت حفظ نمودن ارتباط الکتریکی با موتور (ذغال کالکتور (شانت))
 


علائم خرابی دینام خودرو

شارژ بیش از حد، خرابی بوش بلبرینگ، گیر کردن آرمیچر به بدنه پوسته و اتصالی سیم های دینام می توانند باعث آسیب دیدن این قطعه مهم خودرو شوند.
از آنجایی که دینام خودرو به صورت مستقیم با تجهیزات برقی و امکانات رفاهی آن سر و کار دارد معمولاً می توان علائم خرابی دینام را به راحتی مشاهده کرد. اولین و بارزترین نشانه خرابی دینام را باید در روشن شدن چراغ هشدار در صفحه کیلومتر شمار جستجو کرد.
از دیگر مواردی که در صورت مشاهده باید دینام را مورد بررسی قرار داد، کم شدن نور چراغ های داخلی یا خارجی خودرو است. در صورتی که تجهیزات برقی ماشین مانند سیستم صوتی، گرمکن های صندلی یا دیگر وسایل برقی خودرو از کار بیافتند یا امپرهای نشان دهنده وضعیت خودرو دچار حرکت متناوب شده و ثابت نشوند باید دینام خودرو را در اسرع وقت مورد بررسی قرار داد تا از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل کنید.
همچنین در صورت استشمام بوی سیم سوخته یا داغی احساس کردید باید احتمال آسیب دیدن دینام را هم لحاظ کنید. ایجاد سر و صدا از سمت جلوی خودرو نیز یکی از علائم خرابی دینام است. از نشانه های دیگر خرابی دینام خودرو می توان به دیر روشن شدن ماشین در زمان استارت و کم نور بودن چراغ های داخل خودرو اشاره کرد. در زمانی که سیستم های برقی به درستی کار نکنند و اگر باتری را تازه عوض کرده اید اما مدام شارژ خالی می کند باید دینام ماشین را هم تعویض نمایید.
به علاوه برخی از موارد خرابی دینام عبارتند از:
از بین رفتن زغال دینام، که با تعویض آن مجدداً به کار می افتد.(ذغال رگلاتور دینام)
خراب شدن آفتامات دینام که تنظیم کننده برق آن است و در صورت خرابی، دینام کار نمی کند.
سوختن سیم پیچ داخلی دینام .
مورد دیگری که درباره دینام باید به آن توجه کرد تسمه دینام است که در وضعیت خوبی به سر ببرد. از آنجایی که راه ارتباطی موتور و دینام از طریق تسمه است باید هر از چندگاهی آن را مورد بررسی قرار داد تا در صورت وجود نقص یا احتمال خرابی نسبت به تعویض تسمه اقدام شود. پوسیدگی از رایج ترین اتفاقاتی است که می تواند منجر به پاره شدن تسمه و آسیب رسانی به خودرو شود. همچنین شل یا سفت بودن تسمه در عملکرد آن تاثیر مستقیم دارد بنابراین باید در این مورد دقت کافی صورت پذیردو با توجه به اهمیت دینام در تامین برق خودرو بازدید دوره ای تسمه آن و جلوگیری از نوسان برق ناشی از خراب بودن فیوزها و یا سیم کشی توصیه می شود.

-خرابی و بلبرینگ های دینام

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *